Asunnon myynti itse – uskaltaisinko myydä asuntoni?

Asunnon myynti itse on herättänyt viime vuosien aikana yhä enemmän kiinnostusta. Yksi suurimmista houkuttimista on säästää välityspalkkiossa. Tämä onkin monen myyjän motiivina; säästäähän välityspalkkiossa kohteesta riippuen helposti tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Ja kukapa osaisi kertoa asunnosta ja sen lähiympäristöstä paremmin kuin asunnon myyjä itse? Ennen prosessiin lähtemistä on kuitenkin erityisen tärkeää, että asunnon myyjä sisäistää omat velvollisuutensa sekä tiedostaa sen, kuinka suureen työmäärään on itsemyyjänä varauduttava.

Kun aloitat asunnon myynnin itse, tärkeää on katsella myytävää kohdetta ulkopuolisin silmin. Tunnearvolle ja muistoille ei ole tilaa, vaan pyri arvioimaan kotisi objektiivisesti; kirjaa ylös plussat ja miinukset. Mitä itse ostajana kysyisit kohteesta tai mihin seikkoihin itse aikoinaan ihastuit? Onko taloyhtiöön tulossa isoja remontteja, vaikka niistä ei vielä olisikaan virallisesti mustaa valkoisella? Kertaa taloyhtiössä tehdyt remontit ja valmistaudu kertomaan niistä kiinnostuneille ostajaehdokkaille.

Oikea hinta-arvio lyhentää myyntiaikaa
Asunnon hinta on kysymys, joka varmasti nousee ensimmäisten joukossa myyjälle mieleen. Asunnon myyntihinnan määrittely on yksi keskeisimmistä asioista, joka usein ratkaisee myös sen, kuinka jouhevasti prosessi tulee sujumaan. Liian korkea hintapyyntö johtaa usein pidentyneeseen myyntiaikaan ja hintapyynnön laskemiseen, joka taas näyttää ostajaehdokkaiden silmissä siltä kuin kohteessa olisi jotain vialla. Kun kyseessä on niinkin tärkeä asia kuin oma koti, tunteiden osallisuutta ei voi vähätellä. Omistajalle kodin arvo saattaa olla enemmän kuin mitä markkinat ovat valmiit maksamaan ja tämä voi hankaloittaa myyjän kykyä arvioida asunto realistisesti. Ilman kiinteistönvälittäjän konkreettista apua, on tärkeää, että itsemyyjä tutustuu alueen hintatasoon huolellisesti. Sijainnin ja neliöiden lisäksi hintaan vaikuttavia tärkeitä tekijöitä ovat esimerkiksi tontin omistus, hoitovastike, tulevat remontit sekä asunnon yleiskunto.

Hyvät kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa
Itsemyyjänä joudut itse hankkimaan valokuvat ja asiakirjat sekä miettimään markkinoinnin. Laitatko asunnon vain yhteen portaaliin, vai pitääkö näkyvyyttä olla enemmän? Valokuvat ovat avainasemassa, sillä niiden perusteella potentiaaliset ostajaehdokkaat joko kiinnostuvat asunnosta tai klikkaavat seuraavaan kohteeseen. Asunnon kuvauskuntoon laittaminen lähtee siivouksesta. Siivoa ja ennen kaikkea karsi turhat tavarat pois näkyvistä. Vältä värikkäitä tekstiilejä, yritä pitää yleisilme siistinä ja neutraalina. Pyri tuomaan esiin asunnon parhaat puolet. Valitse kuvakulmat huolella ja huolehdi, että valaistus on riittävä. Pilvisenä päivänä käytä pitkää valotusaikaa. Ellet luota omiin kykyihisi valokuvaajana, harkitse ammattilaisen palkkaamista tai pyydä vähintään ystävä apuun. Ammattikuvaaja voi kuvata samalla kerralla myös video- tai virtuaaliesittelyn asunnosta, joka lisää myynti-ilmoituksen houkuttelevuutta ja saattaa myös lyhentää myyntiaikaa. Kuviin satsaaminen siis kannattaa ja maksaa helposti itsensä takaisin.

Eivät ne sanatkaan turhia ole
Siinä missä kiinteistönvälittäjän avulla myyvät odottelevat välittäjän laatimaa esittelytekstiä hyväksyttäväksi, itsemyyjä kirjoittaa kotinsa tekstin itse. Joten on aika avata oma sanallinen arkku ja lisätä ostajaehdokkaiden kiinnostusta houkuttelevan esittelytekstin avulla. Panosta erityisesti esittelytekstin otsikkoon ja tee siitä koko ilmoituksen vetonaula, jolla herätät kiinnostuksen. Tutkimuksemme mukaan pidempi esittelyteksti resonoi lyhyemmän myyntiajan kanssa, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että määrä korvaisi laadun. Optimaalinen sanamäärä on noin 250 (Lähde: Zillowin tutkimus). Kerro omin sanoin, miksi itse alun perin tykästyit asuntoon. Kuten kaikkien muidenkin tekstien kanssa, voi olla hyödyllistä pyytää esimerkiksi ystävää tarkastamaan tuotos, jotta se on sujuvaa eikä sisällä kirjoitusvirheitä.

Valmistaudu esittelyyn huolellisesti
Asunnon esittelyyn on hyvä valmistautua huolellisesti. Siivoa asunto ja laita esittelyn ajaksi piiloon henkilökohtaiset tavarat, kuten perhepotretit. Varaudu vastaamaan kysymyksiin ja kirjaamaan ylös kiinnostuneiden asiakkaiden tiedot, jotta voit olla heihin yhteydessä tarvittaessa myöhemmin. Voit tulostaa esitemateriaalit valmiiksi tai toimittaa ne kiinnostuneille sähköpostitse. Älä turhaan jännitä, esittelyssä pääset kertomaan kiinnostuneille ostajaehdokkaille lisää asunnosta. Nykyään näytöillä käy pääasiassa vain todella potentiaalisia ostajaehdokkaita, sillä ei-kiinnostavat kohteet karsiutuvat jo asuntoportaaleista löytävän tiedon avulla.

Miten tunnistat hyvän tarjouksen?
Nykyään ostajaehdokkaat suorittavat asuntojen esikarsinnan netistä löytyvien tietojen perusteella ja tulevat paikan päälle tutustumaan vain heitä todella kiinnostaviin kohteisiin. Kaikki esittelyyn tulevat ovat siis yleisesti ottaen potentiaalisia ostajia. Suhtaudu heihin ystävällisesti ja pyri rakentamaan luottamusta. Anna heidän tutustua asuntoon omassa tahdissaan, mutta ole kuitenkin valmiina vastaamaan esiin tulleisiin kysymyksiin. Toiset haluavat katsella omassa rauhassa, toiset arvostavat sitä, että esittelet heille kotiasi järjestelmällisesti.

Kun tulee tarjousneuvottelujen aika, ollaan jo pitkällä. Suhtaudu vakavasti kaikkiin saamiisi tarjouksiin, myös siihen ensimmäiseen. Joskus osapuolten näkemykset eroavat paljonkin toisistaan, pyri tällöin neuvottelemaan ja perustelemaan hintapyyntösi. Joskus on syytä tulla vastaan. Pieni tinkiminen nopeuttaa prosessia ja ostaja kokee tehneensä hyvät kaupat onnistuessaan tinkimään. Jos kohde on vaikeasti myytävä, voi olla ettet saa ensimmäisen tarjouksen jälkeen enää parempia tarjouksia. Silloin menetät aikaa ja lopulta voi käydä niin, että myyt asuntosi alkuperäistä matalammalla summalla. Usein, mutta ei tietenkään aina, se ensimmäinen tarjous on osoittautunut parhaaksi.

Lopuksi tehdään kaupat
Kun hinnasta ja muista kaupan ehdoista on päästy sopimukseen ja mahdollinen kuntokartoitus tehty, on aika laatia kauppakirja. Kaupat tehdään yleensä ostajan pankissa, mutta ole hyvissä ajoin yhteydessä myös omaan pankkiisi, jotta kauppaan liittyvät toimenpiteet ehditään tarvittaessa hoitaa ennen kaupantekoa. Jos kyseessä on kiinteistö, tarvitaan kaupantekoon kaupanvahvistaja. Kaupanvahvistajan kuluista tulee sopia ostajan kanssa, usein ne jaetaan puoliksi.  

Miten Dixu voi auttaa sinua?
Asunnon myynti onnistuu siis itse, jos olet valmis näkemään hieman vaivaa ja luotat omiin tarjousneuvottelijan kykyihisi. Mikäli haluat päästä itsemyyjänä hitusen helpommalla ja näyttää ammattimaisemmalta, Dixulla on siihen ratkaisu. Dixu&Minä on nimittäin juuri oikea ratkaisu kodinomistajille, jotka ovat valmiita esittelemään asuntonsa ja käymään tarjousneuvottelut itse – kaikki muu sitten sisältyykin palvelupakettiin. Tarkemmin sanottuna puolestasi hoidetaan mm. asunnon valokuvaus, sisustussuunnittelijan tekemä digistailaus, asiakirjojen hankinta, 3D-virtuaaliesittely, asunto-osakkeiden osalta kauppakirjapohja/kiinteistöille ammattilaisen laatima kauppakirja, kiinteistölakimiehen tuki, markkinointi ja paljon muuta. Saat lisäksi koneellisen arvion asunnon hinnasta hintapyyntösi tueksi ja halutessasi myös välittäjän konsultoimaan puhelimitse hinnanmäärittelyssä.

Olemme pyrkineet luomaan itsemyynnistä mahdollisimman toimivan konseptin, jotta kenellä tahansa olisi mahdollisuus myydä asunto itse. Asiakkaamme voivat halutessaan kokeilla ensin kotinsa itsemyyntiä ja vaihtaa myöhemmin Dixu&Välittäjä -pakettiin, johon nimensä mukaisesti yhteistyövälittäjämme apu sisältyy. Dixu ei ole välitysliike, vaan tekee yhteistyötä niin isojen ketjujen kuin pienten paikallisten välittäjien kanssa löytääkseen juuri sinulle sopivan välittäjän.

Voit lähteä myymään asuntoasi itse luottavaisin mielin. Palkkiomme ovat aina kiinteitä riippumatta kohteen koosta ja hintapyynnöstä. Jos jostain syystä et saisikaan asuntoasi kaupaksi, emme peri sinulta palkkiota. Kannamme siis valokuvauksesta, markkinoinnista ja asiakirjojen hankinnasta koituvista kustannuksista aiheutuvan riskin, koska uskomme vahvasti palvelukonseptimme toimivuuteen. Tyytyväiset asiakkaat ovat meille kaikista tärkeimpiä ja olemmekin saaneet auttaa asiakkaita menestyksekkäästi jo yli 30 paikkakunnalla.

Dixu

Dixu